1 av 2
Flygfoto över Umeälvens delta. Foto: Lars Lind.
2 av 2
Tomas Brodin, ordförande i VOF. Foto: Lennart Odhström/SR
Umeå

Fältstation behövs i Umeälvens delta

"En viktig plats för flyttfåglar"
1:33 min

Umeälvens delta är en viktig rastplats för fåglar och lockar inte bara fåglarna utan även fågelskådare. I dag saknas en fältstation för att kunna övervaka fågellivet bättre, något som Västerbottens ornitologiska förening vill ändra på.

– Området har ett sådant värde och är en sådan viktig plats för flyttfåglar att övervakning vore viktigt på den här punkten. Inte minst för övervakning av de nordliga arterna av den svenska fågelfaunan, säger Tomas Brodin, ordförande i Västerbottens ornitologiska förening.

Att bygga fältstationen skulle enligt Tomas Brodin kosta mellan en halv till en miljon kronor att bygga. Bemanningen av stationen skulle skötas ideellt av länets ornitologer.

Föreningen får också många önskemål från ornitologer över hela Europa som vill komma till deltat för att arbeta och till exempel hjälpa till med ringmärkning och inventering.
– Vi är tvungen att tacka nej som det är nu, eftersom det inte plats för folk att sova när dem är här och vill hjälpa till, säger Brodin.

Brodin säger att länets fågelvänner varit dåliga på att driva frågan. Men nu har man fått stöd av Sveriges ornitologiska förening, som i ett remissvar till Naturvårdsverket tryckt på att det finns ett stort behov av en fältstation för att övervaka det nordliga fågellivet. Tomas Brodin tror att en fältstation skulle innebära ett lyft både för fåglar och fågelvänner.
– Vi skulle kunna visa upp vår verksamhet på ett helt annat sätt än vad som nu är möjligt, men även för att kunna kvalitetssäkra och förbättra vår övervakningsverksamhet, säger Tomas Brodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".