Nordmalingsmålet

SRR: "domen en väckarklocka för regeringen"

Svenska samernas riksförbund (SSR) är lättade efter Högsta domstolens dom som ger samebyarna rätt till att bedriva renbete på de privata markerna. De ser domen som viktig i frågor som rör samiska rättsfrågor.

SSR kommer nu att noggrant analysera domen, redan idag kan dock konstateras att detta sannolikt är den viktigaste dom som har fallit i modern tid i frågor som rör samiska rättsfrågor. Det framgår av ett pressmeddelande.
– De frågor som har prövats i processen är av stor principiell betydelse, och utgången i målet kommer att bli vägledande i framtida frågeställningar gällande sedvanerätt och urminnes hävd, säger Anders Blom förbundsdirektör på Svenska Samernas Riksförbund.

Den nu aktuella processen inleddes för 14 år sedan och har nu slutligen avgjorts. I framtiden hoppas SSR att regering och riksdag tar sitt ansvar för samepolitiken och arbetar aktivt med frågan om rätt till land och vatten istället för att frågan skall behövas lösas av domstolar.

- Från SSR hoppas vi nu att frågor som rör ifrågasättande av den samiska renskötselrätten skall kunna avföras från dagordningen. Den nu avslutade processen måste bli en väckarklocka för regeringen i arbetet med att forma en ny samepolitik, säger Jörgen Jonsson, förbundsordförande på Svenska Samernas Riksförbund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".