Älvsvattnet nedanför vattenverket Aborren. Foto Åza Meijer SR.
Smittan i Skellefteå

Polisanmälan efter misstanke om avloppsutsläpp

Starka misstankar om avloppsutsläpp
1:41 min

Bygg och miljökontoret i Skellefteå gjorde i dag en polisanmälan om misstänkt miljöbrott i samband med utbrottet av parasiten Cryptosporidium.

-Vi har en stark misstanke om att det skett ett avloppsutsläpp som sedan tagit sig in i vattenverket Abborren, och om vi har en misstanke så är vi skyldiga att anmäla säger förvaltningschefen Göran Åström.

En orsak kan vara dagvattenledningar som kopplats till avloppssystemet.

I samband med snösmältningen kan det ha orsakat att avloppsanläggningar svämmat över och orenat vatten har runnit ut i Skellefteälven.

I förrgår gjorde dessutom polisen en egen anmälan tillsamman med miljöåklagaren i Östersund.

Det här kan handla om både kommunala och privata avloppsanläggningar uppströms Skellefteälven, och om en vecka ska Tekniska kontoret i Skellefteå ha redovisat vilka kommunala anläggningar som kan vara aktuella.

-Vi har fått in en del tips , men jag vill poängtera att det kan handla både om kommunala och privata avloppsanläggningar, det får polisutredningen visa vad som är den mest sannolika orsaken.

Bygg och miljökontoret är en del av den kommunala verksamheten och förvaltningen har fått frågan om kommunen kan utreda sig själva.

- Vi måste vara professionella och hantera kommunen som vilken verksamhetsutövare som helst säger Göran Åström. Om vi hanterar kommunala anläggningar på ett annat sätt än vi gör med företag så är vi ju inte trovärdiga som tillsynsmyndighet, så där måste vi vara objektiva avslutar Göran Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".