Vann i AD men blev ändå av med jobbet som bussförare. Foto: Inga Korsbäck/SR
Umeå

Utköp av anställd kritiseras

Kritik mot utköp av Nobina-anställd
2:15 min

Skattepengar ska inte användas för utköp av anställda. Det tycker jurist på LO-TCO rättsskydd efter att bussföretaget Nobina köpte ut Rabih Ballout med 32 månadslöner och det trots att Arbetsdomstolen ansåg uppsägningen ogiltig.

Förfarandet att köpa ut anställda är Ann Alfredson jurist vid LO-TCO rättskydd och Ballouts ombud kritisk till.

– Man skulle ju som medborgare i Sverige kunna ha synpunkter på hur man använder skattemedel.

Men det här är ju ändå ett privat företag som gör det valet?

– Men dem bedriver ju skattefinansierad verksamhet så att pengarna till verksamheten kommer från skatter, så det är skattefinansierat, säger Ann Alfredson

Kollektivtrafiken i Umeå betalas av skattebetalarna och av biljettintäkter. Att det privata bussföretaget Nobina, trots att Arbetsdomstolen sagt att uppsägningen var ogiltig, ändå väljer att köpa ut Rabih Ballout och betalar minst en och en halv miljon för det, tycker Ann Alfredson är fel men inte alls ovanligt när det gäller verksamhet som är skattefinansierad:

– Vi på LO-TCO rättskydd, vår erfarenhet är att när det handlar om privat verksamhet och det här händer så är det vanligare att man faktiskt får stanna kvar, än i just skattefinansierad verksamhet.

– Vi har haft tvister mot kommuner där man förefaller vara mer benägen att köpa ut, säger Ann Alfredson.

Kommunalrådet Tamara Spiric från Vänsterpartiet i Umeå, som kritiserat Nobina för uppsägningen av Rabih Ballout, säger att hon inte har någon insikt i hur vanligt det är att personer köps ut. Däremot anser hon att kommunen har ett särskilt ansvar för dem anställdas arbetsvillkor:

– Det vi kan göra och det vi håller på att göra nu är att vi stramar upp våra upphandlingsregler som vi faktiskt har i kommunen. Där vi kommer att ha ännu skarpare skrivningar på vilka krav vi ska ställa på privata bolag som utför tjänster åt kommunen.

Nu på tisdag kommer kommunstyrelsens arbetsutskott att behandla frågan om kommunens upphandlingspolicy. Det kan bland annat handla om skärpta krav när det gäller meddelarfrihet och arbetsrättslig trygghet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".