1 av 2
Gott om lämmlar i år. Foto: Janne Mårdberg/SR.
2 av 2
Fjällräven är beroende av lämmlar för att överleva. Foto: SVT.
Västerbotten

Bra lämmelår viktigt för många djurarter

Viktigt för fjällrävens överlevnad
1:53 min

Det är sorkår i år och dessutom lämmelår. Fjällämlar i massor rör sig vid fjällsluttningarna och ända långt ner i skogslandet. Men det blir glesare mellan lämmel- och sorkåren som är betydelsefulla för många djurarter.

– Det är väldigt viktigt för fjällrävar, fjällrävarna är ett av de mest utrotningshotade däggdjuren som vi har i landet. Man räknar med att det finns kanske ett 50-tal i det fria. Lämmeråren är avgörande för deras överlevnad, säger Ronny Stålfjäll, djuransvarig på Lycksele djurpark.

Det har blivit allt glesare mellan lämmel- och sorkåren, tidigare inträffade det var tredje år.
– Nu kan det gå 10-12 år mellan lämmelåren, det är en fjällrävs livslängd så många fjällrävar kanske aldrig ens får se en lämmel. Varför lämmlarna minskar kan bero på klimatförändringarna, säger Stålfjäll.

Också andra djur, såsom rovfåglarna, är beroende av bra lämmel- och sorkår.
– Ugglor, ja alla rovfåglar, har ju himmelrike nu när det är gott om sork och lämmlar.

Enligt Ronny Stålfjäll finns det inget negativt med ett bra lämmelår:
– Folk tycker inte det är kul när det blir för tjockt så att man trampar på dem, det är väl inget kul när det ligger på vägarna och så där. Men dem gör ingen skada i alla fall, dem gör bara gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".