Kolbäcksvägen blir ny E4 i Umeå. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Umeå

Forskare: Ny vägdragning en samhällsbesparing

Gunnar Omstedt, SMHI
1:35 min

En dragning av den nya motorvägen förbi Umeå, istället för genom staden skulle ge lägre utsläpp och gynna hälsan för invånarna. Det skulle i pengar räknat handla om en samhällsbesparing på 100 miljoner kronor.

Den slutsatsen drar forskare vid Umeå univeristet som tillsammans med SMHI i Norrköping tagit fram ett datorprogram som kan beräkna hälsoeffekterna av luftföroreningar och som kan användas vid planering av vägbyggen.

– Det är ett webbaserat verktyg som ska kunna användas i hela Sverige, för att beräkna vad olika förändringar i luftföroreningshalter kan ha för betydelse på hälsa och kostnader, säger Gunnar Omstedt, som forskar om luftföroreningar på SMHI och har varit med och tagit fram programmet.

Systemet ska kunna användas till att välja den vägdraging som ger minst hälsoeffekter. Till exempel har forskarna räknat ut att en motorvägsdragning förbi Umeå tätort, jämfört med att som nu, när vägen går igenom staden, skulle ge betydligt lägre utsläpp och gynna hälsan för de som bor där. Omräknat i pengar skulle det enligt studien ge en samhällsbesparing på 100 miljoner kronor.

Men systemet är bara gjort för att se på förhållandet mellan luftföroreningar, hälsa och ekonomi, andra miljöeffekter som kommer med en vägdragning finns inte med, något som Gunnar Omstedt på SMHI tror blir för komplicerat.

– Ja hur skall man värdera olika hälsoutfall, som höga ozonhalter och försuring, mot varandra? Säger Gunnar Omstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".