1 av 4
Samverkanshuset på Umeå universitet. Foto Tommy Engman/SR
2 av 4
Homa Mirzaie fick flera vetenskapliga artiklar publicerade. Foto Tommy Engman/SR
3 av 4
Homa Mirzaie får inte undervisa eller forska. Foto Tommy Engman/SR.
4 av 4
Carin Sikström Nording var lektor 1997 - 2005. Foto Tommy Engman/SR
Mobbning på universitetet

Fler drabbade av mobbning

Det hände andra också
1:44 min

Det finns ett mönster med trakasserier och mobbning på universitetsläraren Homa Mirzaies arbetsplats, Umeå universitet. Men trots att tidigare lärare skrivit och berättat om hur de trakasserats och måst lämna sina arbeten förtiger universitetet problemen.

Fyra tidigare lärare på utbildningen för laboratorieassistenter hävdar att de inte orkat vara kvar på grund av mobbning har riktad mot de mest välutbildade med specialkompetens, bland annat disputerade doktorer.

Det har pågått sen nittiotalet inom Biomedinska analytikerprogrammet på f.d. Vårdhögskolan och har drabbat fler än Homa Mirzaie.

Nej - inte nu igen!

– När jag träffade Homa den där försommarkvällen, och hon berättade hur hon hade det på jobbet, då var min spontana tanke att "Nej - inte nu igen!"

Det är Gerd Nyren som berättar. Hon hade sett liknande fall tidigare.

– Ja, jag vet att andra lärare har haft det väligt jobbigt och jag vet att ett antal av dem fortfarande än idag mår dåligt av hur de blev behandlade då.

Gerd Nyren tillhör en annan institution än där Biomedicinska analytikerutbildningen finns, men hon har gjort undervisningspass där under flera år. Hon jobbar kvar på sin arbetsplats. De hon talar om har inte orkat stanna kvar på sina.

– Från att höra Homa berätta sin historia så kände jag att det här är nåt som jag har varit med om själv, och fler kolleger också.

Vittnade om tidigare mobbning

Carin Sikström Nording, doktor i medicinsk genitik och lärare på Biomedinska analytikerprogrammet från 1997.

– Jag hade gärna velat arbeta litet till, men... jag kände att min hälsa, den skulle inte klara det faktiskt.

Carin Sikström och tre andra före detta universitetslärare skrev brev till personalkonsulenten vid Umeå universitet för att stötta Homa Mirzaie.

"Det som nu händer påminner på ett mycket obehagligt sätt om det som tidigare hänt var och en av oss undertecknade.Vi önskar att Umeå universitet ska vara initiativtagare till att denna kultur inte får fortsätta, en kultur som rådde redan före universitetets övertagande av utbildningen. Vi tror att detta kunnat fortgå då samma "kärntrupp" i kollegiet fortfarande är verksam. "

De fyra tidigare anställda fick aldrig något svar och blev inte tillfrågade om sina erfarenheter av universitetets personalkonsult, personalchef eller någon i universitetsledningen.

Carin Sikström Nording lämnade utbildningen mobbad och utfryst 2005.

Bytte lärarjobbet till vaktmästare

Hon fick som de andra uppleva hur medarbetare reste sig och gick när hon kom in i fikarummet. En måndag morgon hade hennes tillhörigheter lyfts ut ur hennes arbetsrum och en annan medarbetare flyttat in.

Margit Hassler, universitetslektor i matematik, kemi och biokomi lämnade arbetsplatsen mobbad och utfryst 1992

– Jag tycker det är förfärligt, hemskt, det som har hänt, och jag beundrar Homa för att hon kämpar. Alla andra har ju flytt!

Birger Engström hade varit anställd sen 1963 som adjunkt och offrade mycket tid och pengar för sin vidareutbildning men rönte ingen större uppskattning. Som huvudskyddsombud gjorde han flera försök att få företagshälsovården att utreda och åtgärda misshälligheter men den gjorde inget. Han lämnade ubildningen 1994 och avslutade sin lärargärning på universitetet som vaktmästare.

Inget stöd av ledningen

Ulla Domar som också skrev brevet disputerade i medicinsk kemi 1992.

– Jag var väl väldigt taggad då när jag kom tillbaks till skolan -92. Jag satte igång med att starta... försökte starta en verksamhet med kollegerna. Men jag hade inte stöd av skolledningen då. Hon var helt styrd av kolleger som jag nu förstår var oerhört frustrerade över att jag skulle komma tillbaka och tala om för dem vad dom skulle göra.

Det var hennes uppgift som högst utbildad på utbildningsavdelningen att ta initiativ och medverka till utveckling av verksamheten i biomedicinsk laboratorievetenskap. En vetenskaplig kongress i Oslo blev droppen som gjorde att hon inte orkade stanna kvar.

Arbetar hon inte?

– Det var en världskongress som var där och jag tyckte ju att jag i egenskap av lektor (doktorsdisputerad lärare) skulle vara den som skulle åka. Och jag hade ju jobbat på den här utbildningen sen -70, nästan tjugo år. Tidigare hade jag ju varit en av de andra så att säga.

Nu åkte flera andra som inte var disputerade i stället för Ulla Domar.

Nålstick. Efter att ha tagit ledigt för en födelsedagsresa utomlands i 14 dar kom Ulla Domar tillbaka till arbetet.

– Då står det på den allmänna anslagstavlan ute i korridoren, rakt över hela anslagstavlan "Var är Ulla? Arbetar hon inte?"

– Jag blev jätteledsen.

Ett mönster, hävdar de som känt sig tvingade att lämna sin arbetsplats.

– Den där gruppen får ju fortsätta att jobba, den får bara fortsätta och fortsätta och fortsätta, säger Ulla Domar.

Följ vår granskning

Vi har samlat vår granskning om forskaren och universitetsläraren Homa Mirzaie här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".