1 av 3
Homa Mirzaie. Forskare och Universitetslärare. Foto Tommy Engman/SR
2 av 3
Universitetets program mot kränkande särbehandling antaget 2006, samma år som Homa stängdes av från jobbet. Foto Tommy Engman/SR
3 av 3
Lars Lustig, universitetsdirektör Umeå universitet. Foto Tommy Engman/SR
Mobbad på universitetet

Trakasserier mot anställd förtigs

Universitetet förtiger
2:19 min

Umeå universitet förtiger hot och trakasserier inför rättegången mot en universitetslärare som man försöker bli av med. 61-åriga Homa Mirzaie har stöd från tidigare anställda - men hennes chefer och universitetsledningen ser henne som det stora problemet.

När rättegången mellan universitetsläraren Homa Mirzai och Umeå universitet inleds den 13 juni har tingsrätten 130 inlagor att bedöma efter att hon stämt universitetet för olaglig uppsägning och diskriminering.

Universitetet hävdar att det är den 61-åriga universitetsläraren som har orsakat stora samarbetsproblem sen 2001, men förtiger samtidigt flera omständigheter och händelser. Och de berörda vill, eller får, inte säga något... Professor Mari Norgren, chef för lärarna på biomedicinska analytikerprogrammet och Homa Mirzaies närmaste chef.

– Jag har redan svarat dig att jag inte tänker ställa upp på nån intervju, utan hänvisar till Lars Lustig.

Närmaste chefen vill inte kommentera

Mari Norgren har kunskap om vad som hänt, men hon hänvisar alltså till universitetsdirektören.

Samma svar får jag av övriga chefer och befattningshavare, ger när ber om deras kommentar till varför en kvinnlig lärare från Iran som framgångsrikt jobbat som lärare i sju år börjar orsaka samarbetsproblem när hon inleder en framgångsrik forskarutbildning.

Grava upprepade samarbetssvårigheter

Homa Mirzaies forskningshandledare, professor Torgny Stigbrand, ger samma avvisande svar när jag vill veta varför hennes forskning inte duger efter tre framgångsrika år, och vad han och andra på institutionen gjorde för att stoppa hot och trakasserier från en manlig doktorand.

Cheferna på universitetet som hävdar att den kvinnliga forskaren är problemet vill inte, eller får inte, svara på frågor från Sveriges Radio inför rättegången.

Lars Lustig, universitetsdirektör, är den person alla hänvisar till:

– Ja det här är ju en lång historia med rötter tillbaka till nittiotalet. Det här handlar ju om en arbetsmiljöfråga ytterst. Och det är ju där som universitetet har sitt ansvar, att ta ett arbetsmiljöansvar för samtliga anställda. Den här historien handlar ju om grava upprepade samarbetssvårigheter.

Rektors brev blir avstägning

Efter ett möte med Homa Mirzaie skriver dåvarande rektor Görans Sandberg och prorektor Åsa Bergenheim till henne att "Situationen är djupt beklaglig, men vi hoppas att universitetet och du framledes i dialog kan finna en konstruktiv lösning. Vi vet att du är en mycket uppskattade lärare och att du har en gedigen kompetens inom flera olika områden. -–  Vår övertygelse är att du kan få det stöd du behöver och att den process som är påbörjad kan leda fram till att du kan känna både uppskattning och arbetsglädje."

Men ärendet hanteras av Personalavdelningen som ser till att hon stängs av från lärararbetet och senare säger upp henne.

– Ja jag vill inte kommentera det här brevet från förra rektor och prorektor, säger Lars Lustig. Den här historien har som sagt en lång historik och ytterst handlar det här om ett arbetsmiljöproblem och universitetet måste agera.

Fler blev mobbade...

Fyra andra universitetslärare skrev brev till personalavdelningen och berättade om egna erfarenheter av att bli utmobbade av chef och arbetsgruppen på samma arbetsplats - utbildningen för biomedicinsk analys.

– Det är ingenting som jag känner till och därför kan jag inte kommentera det, säger Lars Lustig

Kan deras erfarenheter förändra situationen och antyda att det kanske inte är så enkelt som det ser ut? Men där är Lars Lustig helt klar.

– Det är en hypotetisk fråga som jag inte vill bemöta.

Följ vår granskning

Vi har samlat vår granskning om forskaren och universitetsläraren Homa Mirzaie här:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".