Cykelstölder

Herrelösa cyklar får fraktas bort

Om du fått din cykel stulen kan det bli svårt att få igen den. Det räcker inte att kolla med polisens hittegodsavdelning. Fastighetsägaren har nämligen rätt att frakta bort till synes herrelösa cyklar.

– Saker som är kvarglömda eller bortkastade i fastigheten eller intilliggande lokaler det kan fastighetsägaren omhänderta, och överta efter att han har anmanat lägenhetsinnehavarna att ta bort de här sakerna, och det är det som gör den stora skillnaden, säger Lars Lundmark, biträdande chef vid polisens länskriminalavdelning.

Reglerna för privatpersoner och fastighetsägare är olika. Om du fått din cykel stulen och hittar den på stan får du inte röra den. Då måste du i första hand kontakta polisen.

– Tillsammans med dem låsa upp cykeln, om det går, och sen måste vi utreda vem som faktiskt äger cykeln. För det kan ju vara någon som har köpt den, det vi förut sa "i god tro".

Det krävs att man har bättre koll på sin cykel, men för några år sen ändrades lagen kring om man köper en begagnad cykel. Det har blivit svårare att sälja en stulen cykel vidare

Polisen uppmanar invånarna att vara försiktiga när de köper en begagnad cykel.

– Att man verkligen kollar ursprunget på cykeln och kollar att säljaren har handlingar som visar att det är faktiskt är hans cykel. Många gånger ser man annonser på matbutikens annonstavla där man säljer cyklar och jag är orolig för att det säljs en hel del cyklar där som är stulna. Risken är att någon påträffar dem på stan och så kommer polisen och så blir man av med cykeln och så har man betalat 1500 kronor för någonting man inte får behålla och det är ju tråkigt, säger Lars Lundmark, biträdande chef vid polisens länskriminalavdelning.