Ekonomi & Bostad

Bostadspolitikens facit - barnrikehus i förändring

1:30 min

Den första statliga insatsen att hjälpa familjer att få en bättre boendemiljö var en satsning på barnrikehus. Ett beslut riksdagen tog för att komma ifrån trångboddheten som rådde i städer.

I Skellefteås kvarter med så kallade barnrikehus bor det inte alls många barn idag och de flesta av husen är dessutom större efter ombyggnationer.

I en serie inslag har Sveriges Radio berättat i vilka stadsdelar som hög- respektive låginkomsttagare bor. Och den första stora statliga insatsen för att hjälpa familjer med många barn att få en bättre boendemiljö, var satsningen på så kallade barnrikehus.

Roland Brännström är gammal ordförande i byggnadsnämnden och körde ut varor till familjer i barnrikehusen i Skellefteå:

– Jag åkte ofta hit när jag var springgrabb och jag tror husen är mellan 45 och 60 kvadrat. Men det var jobbigt att cykla hit, för det är bara uppför från stan och hit säger han och skrattar.

Roland Brännström var bara grabb när de så kallade barnrikehusen byggdes, men har läst på. Han blev nämligen socialdemokratisk politiker och även byggnadsnämndens ordförande i Skellefteå mellan åren 1967 och 1969. Därefter var han riksdagsman fram till 1991. Han har själv erfarenhet av att bo i nästa steg i bostadspolitiken, om vi kan säga så om miljonprogrammet som startade 1965. Då byggdes Sjungande Dalen och även Anderstorp och Moröbacke. Anderstorp som SCB:s undersökning visat är ett område där lågavlönade bor idag. De med höga inkomster i Skellefteå bor i centrala stan och på Sunnanå.

Fastän det var småhus, hade barnrikehusen en tomt och också en källare. Så det var ett stort uppsving för trångbodda familjer. Dessutom fick de som byggde fördelaktiga lån och bostadsbidrag. Men enligt ryktet så fanns det en man som fixade extra kvadratmetrar på sitt lilla hus. Han fixade till och skarvade in extra led på sin tumstock och använde den när kontrollanter kom och påpekade att huset var väldigt stort. Då tog han sin egen tumstock och visade att det stämde visst med måtten:

– Han fixade till en rymligt vinda i den lilla en-planaren skrattar Brännström. Det är en historia som lär vara sann.