UMEÅ

Höjda direktörslöner trots krisavtal

1:46 min

Under industrikrisen skrev företag avtal med fackförbundet IF Metall som innebar sänkt lön och förkortad arbetstid för de anställda, i syfte om att rädda jobben. Samtidigt höjde vissa direktörer sina egna löner.

En av dem var Olle Pehrsson, vd för Ålö Maskiner i Umeå, som mitt i krisen ökade sin inkomst med drygt en miljon kronor.
– Jag tycker att det är helt jävla ovärdigt att dra igång en besparingskampanj och tala om att vi måste rädda bolaget och sedan kommer det här sura efteråt, säger Nils Göthe, klubbordförande för IF Metall vid Ålö Maskiner i Umeå.

Hälften av företagens ledningar höjde sina löner mellan åren 2008 och 2009. Det skriver tidningen Dagens Arbete, som granskat vd-lönernas utveckling under de åren.

De företag som granskats av tidningen har fler än 100 anställda och var företag som skrev på ett så kallat "tillfälligt krisavtal" med IF Metall. Den största procentuella höjningen fick Olle Pehrsson vid Ålö Maskiner i Umeå som ökade sin inkomst med hela 48 procent, eller drygt en miljon kronor.

Lena Rydström som är personaldirektör vid Ålö Maskiner, säger till tidningen Dagens Arbete att lönesänkningar i företagsledningen aldrig varit aktuellt och att frågan om sänkta löner i ledningen aldrig diskuterats.
– De kallar det bonus eller vinstdelning istället och då är det ju inte lön och helt okej för deras del, säger Nils Göthe, klubbordförande för IF Metall vid Ålö Maskiner i Umeå.

Filippa Armstrong