Umeå

Vilsna resenärer när bussterminal byggs om

1:32 min

Länstrafiken fick rycka ut och hjälpa resenärer till rätta när bussterminalen vid Norrlands universitetssjukhus stängde för ombyggnad på måndagsmorgonen.
– Jag ställde mig här som vanligt och så ser jag bussen går därborta, säger Margareta från Umeå.

Ombyggnationen av området omfattar gång- och cykelbanor, gator och så då en ny bussterminal. Fram till dess att allt är klart har en tillfällig bussterminal placerats i det gamla onkologhuset på sjukhuset.

– Först blev jag helt förvirrad av allt det här. Vi väntade jättelänge men det kom ingen buss. Ja vad ska man säga? Dålig info, säger Johannes.

Kommunen har gått ut med information i bland annat lokaltidningarna, men på förmiddagen i dag fanns bara ett fåtal A4-ark med information uppsatta. Marknadschef Tor Eriksson vid Länstrafiken lovar bättring.

– Jag hör ju vad du säger och det finns tydligen anledning att vara lite tydligare med informationen här, inne på Umeå Ö till exempel. Men man kanske också ska tala om det här inne på Universum.

Benjamin var en av många överraskade resenärer som missade bussen på måndagen.

– Jag missade den nyss. Jag var lite morgontrött så jag såg inte att det var avspärrat.

Hur tyckte du informationen var kring det?

– Den var jättedåligt. Jag såg en gubbe som spikade upp en lapp medan vi satt där och väntade och så såg jag att den kanske inte går härifrån.

– Jag jobbar med hållplatser normalt sett, det här ju extra som tillkommer nu. Det är ju lite frågetecken här och där, färdigt var det ju inte och det är väl lite delade meningar om placeringar så där. Innan dagen är över blir det nog ok, säger Anders Konradsson som under förmiddagen var på plats för att skylta om i busskurerna utanför Norrlands universitetssjukhus.

Arbetet med att färdigställa området blir klar om ungefär ett år – till dess är det den här tillfälliga lösningen som gäller. Framkomligheten kommer att vara försämrad, något som Umeå kommun och dess arbetspartners också bett om ursäkt för på förhand.

– Jag hade ingen aning om det, toaletterna fanns då kvar märkte jag. Jag har åkt från Burträsk och ska vidare till Holmsund, säger Sara Paulsson som hamnade mitt i en byggarbetsplats när hon gick in i den gamla bussterminalen på NUS.