Räkningarna betalas. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Privatekonomi

Elavtal kan ge högre elräkning

De senaste åren har det blivit allt vanligare att gatu- och telefonförsäljare vill övertala dig att teckna nytt elavtal. Men förhastade beslut kan ge onödiga elkostnader, varnar Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

– Man får inte alltid hela bilden av försäljarna och vi får en hel del samtal, säger Bo Hesselgren vd byrån.

Elhandelsföretagen är skyldiga att ange jämförpriser vid all marknadsföring, det gäller även vid direktreklam och vid gatu- och telefonförsäljning. Men det sker inte alltid utan en del konsumenter övertalas att ingå avtal utan att vara tillräckligt informerade.

I jämförpriset ska allt vara inkluderat, elpriset per kilowattimme och alla skatter och avgifter.

Man kan vid ett för hastigt beslut också riskera att bryta ett pågående avtal och bli ersättningsskyldig för det och då kan en tänkt besparing i stället leda till ökade kostnader.

Rådgivningsbyrån vill samtidigt nyansera bilden av att rörligt avtal alltid är mer förmånligt på sikt. Byrån har jämfört de historiska priserna för rörligt avtal med bundet elpris i ett respektive tre år från 2004 och framåt:

– Treårsavtalen har visat sig i genomsnitt vara mer förmånliga än rörligt avtal. Rörligt har dock varit något mer förmånligt än ettårsavtal, säger Hesselgren.

Maria Victorin/TT

Råd till elkunder

Konsumenternas elrådgivningsbyrås råd till konsumenterna:

  • Ingå alltid avtal om elpriset, avtalslöst brukar alltid bli dyrast.
  • Jämför elpriser och villkor.
  • Kräv av försäljaren att få veta jämförpris, bindnings- och uppsägningstid för erbjudandet.
  • Säg inte ja till ett byte utan att först ha kontrollerat vad man har för avtal tidigare.
  • Ångrar man sig - utnyttja ångerrätten inom 14 dagar.

Källa: Konsumenternas elrådgivningsbyrå (TT)

Elrådgivningsbyrån

Konsumenternas elrådgivningsbyrå ger råd och vägledning i frågor som rör elmarknaden. Det gäller bland annat frågor avtalsbrott, byte av elhandlare, elavbrott, hur elmarknaden fungerar, elnäten och elområden.

Bakom byrån står staten och elbranschen i form av Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket och Svensk Energi. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".