Smittan i Skellefteå

Parasiten fördyrar för camping

0:58 min

Den stora hanteringen med dunkar och flaskor som kommit med vattenparasiten Cryptosporidium blir en fördyring för företagare i Skellefteå. Skellefteå Camping har tvingats köpa in ett flertal tiolitersdunkar med tappkran för att serva sina kunder.

– När gäster kommer sent på natten så behöver dom inte stå och koka vatten för att borsta tänderna, utan de får med sig en vattenflaska. Sedan finns det nu en tiolitersdunk i alla stugor, så det går att hämta vatten från en tank vid receptionen, säger Marie Lindqvist Holmlund, chef för Skellefteå Camping.

Bokningen ser idag likadan ut som den brukar, men hur det blir med de spontangäster som väntas återstår att se. Förbokningen har fungerat, men det är just spontangästerna som är de viktiga för campingens omsättning. Om gästerna kommer att utebli och åka vidare återstår alltså att se. Frågor om mikrosporidium och vattenkokning har ändå Marie Lindqvist Holmlund fått svara på:

– Reaktionerna har kommit främst från Norrbotten och närområdet, men inte från norrmännen. Dom har inte varit bekymrade, utan tar bara flaskan och informationen om att koka vattnet och går, säger hon.

Det kan ha att göra med att campingfolk är vana att bära vatten till husvagnar och stugor som är utan vatten. Men nu ska det bäras vatten längre sträckor och även till stugor där gästerna normalt bara skruvar på vattenkranen. Så Marie Lindqvist Holmlund uppskattar att det kommer att behövas tio vattentankar, istället för den ensamma tanken som står vid receptionen idag:
– I juli brukar det gå mycket vatten.