Sverige

Skador vanligt bland skateboardåkare

Tusentals ungdomar skadar sig varje år i olyckor med skateboard och inlines. Många skulle ha klarat sig om de haft hjälm och andra skydd.
– Hjälm är det absolut viktigaste oavsett vilket redskap man använder. Men handledsskydd är också viktigt, säger Jan Schyllander, styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden.

En ny undersökning bland landets föräldrar visar att elva procent av alla barn och ungdomar som åker skateboard, den längre varianten longboard, eller inlines, skadas varje år. Bara 55 procent av barnen använder hjälm.

Vanligen skadas handleder, knän, händer och huvud. Enligt Jan Schyllander skulle allvarliga skallskador kunna undvikas helt om alla använde hjälm.
– Kanske tycker ungdomar på 15-16 år att det inte är coolt att ha hjälm på sig. Det handlar om ett ivrigt nötande för att få en ändring, säger han.

Flest är skadorna bland skateboardåkare. Varje år skadas cirka 2 600 personer i Sverige när de åker skateboard och vanligast är olyckorna bland pojkar i åldrarna 11-18 år. Oftast rör det sig om benbrott.

Olyckor med inlines drabbar varje år drygt 1 100 personer, de flesta är pojkar 12-16 år. Vanligen är det handlederna som tar skada, men hela 15 procent av skadorna drabbar huvudet.

(TT)