Umeå

Kulturhuvudstadens musikskolor i sverigebotten

1:23 min

För många musiker och kulturarbetare börjar kulturintresset med med kommunala musikskolan. Men trots att Umeå siktar mot kulturhuvudstadsåret 2014 märks inte musikskolan bland prioriterade satsningar. Umeå hamnar på 172:a platsen i den undersökningen som lärareförbundet har gjort för landets kommunala kultur- och musikskolor.

Trots satsningarna av Umeå kommun på Europas kulturhuvudstad 2014, ligger ändå Umeås kommunala musikskolor på 172 plats av landets 290 kommuner. Det här visar lärarförbundets undersökning om landets bästa musikskolor.

– Jag tror att det beror på att man räknat på olika sätt därför att vi har inte organiserat oss på samma sätt som i övriga delar av Sverige. Vi har ytterligare resurser som med Kulturverket som har fått bland annat från Allmänna arvsfonden 11 miljoner, säger Marie-Louise Rönnmark, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå.

Skellefteå ligger däremot på på 19 plats i Sverige, och den bästa kommunala musikskolan i hela landet var i Bollnäs.

Undersökningen jämför resurser, avgiftsnivå och andel av kommunens elever som deltar.

Marie-Louise Rönnmark säger att i Umeå jobbar man annorlunda med kultur för barnens utveckling och inte enbart med musikskolor.

– Då jobbar vi på flera olika sätt, vi jobbar inte enbart med musikskolan utan också med Kulturverket med de olika projekten. Vi jobbar med folkbildningen och folkrörelsen så att det finns olika sätt att stärka barnens kulturella utveckling och nyfikenhet och möjlighet att vara med.