Trafiksäkerhet

Länets barn går baklänges i dag

1:42 min

I dag är det barnsäkerhetens dag och förskolor i bland annat Vilhelmina, Robertsfors och Umeå uppmärksammar att barn ska sitta bakåtvända i bilen till fyra års ålder.

Under dagen kommer bland annat en baklängesmarsch att hållas för att uppmärksamma vikten av att barn sitter åt rätt håll i bilen.
– Vi tänkte väl gå 50 meter ungefär, baklänges, det beror på hur långt de små barnen kan gå, säger förskoleläraren Anna Eriksson som jobbar på Drängens förskola i Drängsmark utanför Kåge.

Det finns undersökningar som visar att fler än vart femte barn sitter fel i bilen. Det handlar då om barn upp till fyra år som är framåtvända i stället för bakåtvända.
– Vi har pratat ganska mycket med barnen om det här. Man pratar i samlingarna, pratar om att man sitter bakåtvänd i bilen, hur viktigt det är, säger Eriksson.

I hela Sverige handlar det om tio tusentals barn som idag ska gå baklänges, här i länet är det några hundra.

Anna Eriksson säger att marschen är riktad till både barn och föräldrar, och att barnens kunskap om att sitta rätt är stor.
 – Jag tror att många barn vet att de ska sitta baklänges i dag, vi hoppas att det ska bli så att de tycker det är ganska självklart, säger förskoleläraren Anna Eriksson från Drängens förskola utanför Kåge.