Mobbning på Universitetet

Mobbning kan leda till post-traumatiskt stressyndrom

1:32 min

P4 Västerbotten har under veckan berättat om forskaren Homa Mirzaie som protesterat mot kränkningar och mobbning som hon upplevt på jobbet. Per Borgå, överläkare i psykatri har jobbat med traumatiserade flyktingar och ser likheter mellan deras symptom och de hos vuxenmobbade.

– Likheterna är att man också vid mobbning får ett post-traumatiskt stressyndrom, precis som jag hade sett på Röda Korsets center för torterade flyktingar, säger Per Borgå.

Enligt Borgå handlar det om ett post-traumatiskt stressyndrom där man hela tiden lever med minnen av vad som hänt och drar sig undan livet allt mer, eftersom det är jobbigt att bli påmind om vad man upplevt. Upprättelse är en viktig del av läkningen, men det kan vara svårt att orka med.

– Det krävs en oerhört stark människa för att genomföra det här och jag tror att den här universitetslektorn är ett enastående exempel på det. Det krävs styrka, det krävs civilkurage för att stå ut med det här och inte fly tidigt. Men det kan naturligtvis bli en form av upprättelse, samtidigt så sker det till ett högt pris. Det blir en lång rad av följdkränkningar där man förtalas och där man inte blir trodd. Jag har ju sett också hur kampen mot Försäkringskassan, arbetsmiljöverk et cetera, hur den kampen ofta bryter ned människor som försöker få sin rätt.

Enligt Per Borgå finns det ofta två strategier att välja mellan, antingen flyr man tidigt, eller så väljer man att ta striden fullt ut för sin rätt.