Västerbotten

Högt tryck på länets återvinningscentraler

1:12 min

Nu har högsäsongen på återvinningscentralerna börjat. Flera centraler har extra öppettider från maj till september då västerbottningarna rensar sina förråd, hus och trädgårdar som mest.
– Allt trädgårdsavfall och allt som tinat fram under våren,  nu kör dem igång, säger Robert Carlsson vid Gimonäs återvinningscentral i Umeå.

Återvinningsanläggningen på Gimonäs har byggts ut flera gånger, men mängden avfall ökar hela tiden och köerna kan stundtals bli långa. Nu är en lösning på gång för att lätta på trycket.
– Vi håller ju på att bygga en ny återvinngscentral på Klockarbäcken och det är väl planerat att försöka komma igång med byggandet innan semester i alla fall, säger Robert Carlsson.

Anläggningen på Klockarbäcken kommer att öppna någon gång i vinter. Umeåbor som inte vill stå i kö, kan få sina grovsopor hämtade av Umeva. Det kostar 189 kronor i fast avgift och 91 kronor per kubikmeter, men byggavfall kan man inte få hämtat.

För den som ändå åker till återvinnigscentralen på Gimonäs har Robert Carlsson ett litet tips för att slippa köerna:
– Det brukar väl vara en timme efter öppning ungefär. Då har vi fått bort den värsta ruschen och då lugnar det ner sig lite grann, så det är väl då som jag skulle rekommendera folk att komma.

Fråga