Äldreomsorg

Ny teknik ska göra äldre tryggare

1:42 min

Att knacka på en trälåda ska kunna fungera som larm och fladdrande gardiner kan påminna om att färdtjänsten är på väg. Det är ett internationellt treårigt projekt om olika tekniska hjälpmedel som äldre i Skellefteå och Umeå ska få testa för att förhoppningsvis få en tryggare vardag.

– Det är en liten rund låda, den ska dem då ha hemma. Är det så att dem funderar och tänker att i dag vill jag att min dotterdotter ringde till mig, så då tar man och knackar på den ena sidan av lådan och då skickas det iväg ett meddelande till dotterdottern som säger "kan du ta i kontakt med din mormor i dag",  säger Eva Lindh Waterworth som är professor i informatik vid Umeå universitet.

De olika sidorna på trälådan har olika funktioner, en sida kontaktar en anhörig, en annan vårdcentralen och så vidare. Tekniken ska i motsats till mobiltelefoner och fjärrkontroller, vara enkel att hantera och att komma ihåg.

De tekniska hjälpmedlen ska också vara kopplad till vardagliga ting, typiska saker i hemmet, som till exempel gardiner.
– Om nu den här dotterdottern vill att hennes mormor ska höra av sig, då skickar hon ett meddelande till mormor. Då börjar gardinen att fladdra litegrann och så lyser en grön lampa. Då vet mormor att det är någon som vill ta kontakt med mig, men det är inte bråttom, säger Lind Waterworth.

Om ärendet är mer brådskande fladdrar gardinen ännu mer och lyser gult och om det är riktigt brådskande fladdrar gardinerna ordentligt och lyser rött.

I början av nästa vecka kommer de första hjälpmedlen att installeras och testas.
– Det här är ju någonting som också testas i Grekland och Spanien. Det är ett större arbete då där vi har arbetskollegor i sex länder, men vi testar bara i tre länder, säger Eva Lind Waterworth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista