Västerbotten

Olyckorna ökar när skateboarden plockas fram

3:51 min

Skateboard, longboard och inlines är populära men inte ofarliga. Varje år kommer det in ungefär mellan 50 och 60 personer till akuten i Umeå efter att ha skadat sig i en skateboardolycka, och 10 till 15 vid inlinesolycka.

De flesta som skadar sig är barn och unga och ofta handlar det om skador på handlederna.
– Man kanske är lite ovan, man tappar balansen och faller omkull. Instinktivt försöker man dämpa fallet genom att sträcka ut handen, det är då man oftast skadar sig, säger Per-Olof Bylund, forskare vid olycksanalysgruppen i Umeå

I dag är det barnsäkerhetsdagen och då vill Barnolycksfallsfonden - ett samarbete mellan försäkringsbolaget Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens barnsjukhus - lyfta fram olika sätt att skydda sig. Hjälm och handledskydd är deras första råd.

Men det är inte säkert att handledsskyddet verkligen kan skydda mot en fraktur.
– Man kanske flyttar frakturen då att man får belastningen på något annat håll på underarmen. Jag törs inte svara riktigt på hur effektiv den är, säger Bylund.

Att vi slänger ut handen för att dämpa fallet är en reflex vi har för att skydda huvudet. Omkring var tionde olycka med sjukhusbesök ledde till hjärnskakning.
– Hjärnan är ju vårt viktigaste organ så det ska ju skyddas. Det gäller ju både cyklister, inlinesåkare och skateboardåkare. Det tycker jag man också ser när man är ute på stan, det är många ungdomar som använder hjälm och det är ju bra, säger forskaren Bylund.

Skateboard och inlinesåkare som gör trick eller åker i ramp riskerar svårare skador. Hastigheten ökar, och fallhöjden.
– Vi ser ju till exempel på skateboardåkning, där är det en hel del skador i samband med att de hoppar och gör trick på räcken och rails och så. En del riskerar ju att få allvarliga skador, hittills har vi inte sett jätteallvarliga skador, men man utmanar ju verkligen när man gör de här hoppen, säger Per-Olof Bylund.

Men även den som ger sig ut på vägarna med inlines, longboard eller skateboard lever farligare:
– Det vi vet är att vistas ute i trafiken på allmänna vägar, kommer man då i kollision med något tyngre fordon blir det oftast allvarliga skador. Där har vi haft skador med dödlig utgång, säger Bylund.

Av dem som kommer till akuten i Umeå är 75 till 80 procent pojkar och män. Men om det beror på att det finns fler pojkar och män som åker, eller om de är mer olycksbenägna eller flickor och kvinnor vet man inte riktigt.

Vanlig ålder bland de skadade är 10-24 - men bland inlinesåkarna finns även folk i 30-35-årsåldern

Jämför man med andra typer av olyckor påminner skateboard- och inlinesolyckorna närmast om snowboardolyckor. Vid cykelolyckor ser man fler ansiktsskador.

Av dem som kommer till akuten efter en olycka på skateboard eller inlines har omkring 40 procent skadat handleder, hand eller underarm.
– Det är ju en reflex, just för att man tar emot sig för att skydda huvudet. På så sätt är det ju bra om man kan lindra våldet mot huvudet och ta smällen med handleden, säger Bylund.