Umeå

Juholt träffade Holmlund

1:24 min

I dag besöker Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt Umeå. Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) mötte upp och hälsade hjärtligt, trots sin tidigare kritik mot valet av Juholt som partiordförande.

– Tjenare unge man, med de orden hälsade Lennart Holmlund sin partiordförande Håkan Juholt välkommen till Umeå.

Lennart Holmlund har tidigare, i en uppmärksammad intervju med Eko-redaktionen, sagt att han skulle lämna partiet om Håkan Juholt blev partiledare. Något som han sedan dementerade i P4 Västerbotten. 

När de två möttes i dag, kunde inga spår av gammalt groll skönjas.
– Vi har känt varandra i 30 år och jag har lärt mig av honom hur man kan vinna val. Det här är en man som har visat att socialdemokratiska ledare vinner val, därför ringer jag och frågar om tips hur jag ska göra för att vinna val. Det är det vi har tillsammans och gemensamt, vi vinner val, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt menar att han uppskattade Holmlunds ärlighet när han fick frågan:
– Jag är glad att han säger vad han tycker och tänker, tänk alla de som inte säger vad de tycker och tänker, vad tråkigt det är. Då tänkte jag så här, om han blir partiordförande, då lämnar jag.

Håkan Juholt är medveten om den senaste tidens händelser inom Socialdemokraterna i Nordmaling, men vill inte gå in på detaljer.
– Jag lägger mig inte in i dessa lokala frågor. Jag känner till de lokala företrädarna men jag har ingen som helst synpunkt på hur de utför sitt arbete. De brukar kritisera mig, men jag kritiserar aldrig dem, säger Juholt.