Boliden

Kankbergsgruvan öppnar igen

1:47 min

Efter ett godkännande från Miljödomstolen får nu gruvbolaget Boliden åter igen börja bryta malm i Kankbergsgruvan, som var i drift mellan åren 1966 och 1997. Boliden rekryterar 50 personer till nystarten av gruvan, där malmkroppen med både guld och tellur ska säkra driften i anrikningsverket till år 2019.

– Ja det känns fantastiskt och väldigt bra för bygden att vi får anställa så här mycket personal, säger gruvchefen Peter Bergman.

Det är ju rätt stor konkurrens om arbetskraften, hur ser det ut idag?

– Det är ju ett väldigt uppsving för gruvbranschen, så bergarbetare finns det ju inte jättemånga av.

Det är knappt 50 nya medarbetare som ska rekryteras till Kankberggruvan som nu återgår i drift efter att ha stått orörd sedan slutet av 90- talet. Malmkroppen fann man redan då, och efter att bolaget prospekterat och fått klartecken från Miljödomstolen påbörjas nu gruvbrytning igen i början på nästa år.

Cirka två och en halv kilometer djupt  ligger fyndigheten där Staffan Marklund och de nya medarbetarna ska bryta malmen från och med januari nästa år.

Malmkroppen på nära tre miljoner ton ska säkra driften i anrikningsverket i Boliden flera år framöver.

Det är guldet som är mest värdefullt att utvinna, men där finns också halvmetallen Tellur, som främst används vid legering av stål, säger Paul Kruger, vid Bolidens teknikavdelning.