Lång väntan för irakier som vill stanna i Sverige

Här i länet väntar nästan 40 irakier på besked om de får stanna i Sverige eller måste återvända. FN har vädjat att inga irakier ska skickas tillbaka ännu. Men Migrationsverket tycker inte att tillståndet i Irak är tillräckligt för att flyktingarna ska få stanna.

Över 6000 irakier i landet väntas snart få besked om de får stanna i Sverige eller inte. Trots vädjan från FN att inte avvisa någon just nu har Migrationsverket gjort bedömningen att det nu är tillräckligt säkert att återvända till Irak.

Jewad Khadim i Umeå, som efter avslag från Migrationsverket nu väntar på besked från Utlänningsnämnden, håller inte med om Migrationsverkets bedömning.

- Irak är inte bra, det är bomber och mycket problem där. Det finns inte demokrati där, säger Jewad Khadim.

I Västerbotten väntar knappt 40 irakier på besked från Migrationsverket eller Utlänningsnämnden. Väntan är lång, för irakier är genomsnittstiden nu över 650 dagar. Därför har nu Migrationsverket fått 20 miljoner extra av regeringen för att snabbehandla ärendena.

Migrationsverket har gjort bedömningen att tillståndet i Irak inte i sig är något skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige. Marie Andersson, presschef Migrationsverket säger att terrorattackerna inte vänder sig mot hemvändande irakier utan mot krafter som samarbetar med USA. Så om Migrationsverket bedömer att det inte finns flyktingskäl eller särskilda skyddsbehov, blir det avslag.

För Jewad Khadim blev det nej, trots att han jobbat som soldat för Saddam Hussien. Att återvända vore lika med döden, säger han.

FN vädjat att inte avvisa någon nu, och IOM, den organisation som ledsagar flyktingar tillbaka, tycker att det är för farligt för deras personal att åka till Irak nu. Så de irakier som får avslag, kommer alltså inte att avvisas nu utan får stanna i Sverige tillsvidare.

Jewad Khadim säger att väntan och osäkerheten gör honom trött både fysiskt och psykiskt. Han hoppas på uppehållstillstånd och jobb, han är svetsare till yrket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".