Klubbar får betala för nya fotbollsregler

Fotbollsklubbarna får betala för de nya övergångsreglerna som ska gälla från första november. För att kunna få betalt när en spelare byter klubb måste man skriva kontrakt, och det kostar.

Från och med den första november i år tillämpas nya regler när fotbollsspelare inom EU ska byta förening. Det här är i grunden en överenskommelse mellan det europeiska fotbollförbundet UEFA och EU.

De föreningar som vill vara garanterade en ersättning när en spelare lämnar klubben måste i fortsättningen skriva kontrakt. Det ska registreras via en avgift på 250 kronor till svenska fotbollförbundet, och dessutom ska spelaren garanteras en skattepliktig lön på minst tretusen kronor.

På grund av kostnaderna så blir det nog även i fortsättningen många kontraktslösa spelare i de lägre serierna, men för satsande föreningar kan det löna sig att skriva kontrakt.

- Vi får ju väga det mot att släppa ett antal spelare varje år och inte få en krona för det, så det är ju en balansgång. Vi får jobba hårt för att få in de pengar som krävs, säger Krister Lundgren, spelande tränare för Sunnanås herrlag i div 3 norra.

För att kompensera små föreningar kommer det dessutom att finnas ett utbildningsbidrag som betalas ut när spelare mellan 12 och 21 går uppåt i seriesystemet och för första gången skriver ett giltigt kontrakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista