Ljusa utsikter för Boliden

Gruvföretaget Boliden redovisar ett förbättrat resultat för första halvåret i år. Sammanslagningen med Outokumpu och starka metallpriser är delar av förklaringen. Vd Jan Johansson tror att 2005 kan bli ännu bättre.

Gruvföretaget Boliden redovisar ett resultat efter finansnetto på 614 miljoner kronor för första halvåret, att jämföra med 69 miljoner kronor samma period förra året.

Enligt bolaget beror det på strukturaffären med Outokumpu, fortsatt starka metallpriser och bra produktion från både gruvor och smältverk.

Boliden räknade inledningsvis med kostnadsbesparingar på 225-270 miljoner kronor till följd av sammanslagningen med Outokumpu, men det blir mer.

-Den första analysen var konservativ. Nu säger vi att det blir över 270 miljoner kronor på två år. Vi ska ta minst hälften av det i år och vi ligger före plan, säger vd Jan Johansson till TT.

Försäljningen steg till 9 045 miljoner jämfört med 4 636 miljoner kronor samma period 2003.

Starka drivkrafter bakom de positiva utsikterna är den stora efterfrågan från länder som Kina, Indien och Ryssland där Bolidens produkter efterfrågas bland annat till byggen av vägar, järnvägar och bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista