Sänkt ersättning ska få asylsökande att återvända

52 kronor per dag, det kan en ensam asylsökande irakier få klara sig på, pengar som ska räcka till mat, kläder och annat. Irakier som fått beslut om att de ska avvisas kommer inte att tvingas lämna landet just nu, men de kan få sin dagliga ersättning sänkt som påtryckning för att återvända frivilligt.

- Det är för att markera att personen har fått sin ansökan prövad, man har funnit att de inte har rätt till uppehållstillstånd och då ska de också lämna landet, säger Anna Wessel, chef Migrationsverkets praxisenhet.

Irakier som fått beslut om att de ska avvisas kommer inte att tvingas lämna landet just nu, eftersom utlänningsnämnden tycker läget i Irak är för osäkert.

Migrationsverkets bedömning är att läget i Irak nu är tillräckligt säkert för asylsökande att återvända och i länet väntar mellan 30 och 40 personer på besked. Varje fall prövas individuellt och i vissa fall får irakier stanna, men läget i Irak i sig är inte tillräckliga skäl för att alla ska få stanna. Under våren och sommaren har tusentals irakier i Sverige fått avslag.

Men FN har vädjat att inte tvinga någon tillbaka och nu har också utlänningsnämnden sagt att man inte kommer att fastställa några avvisningsbeslut i nuläget, på grund av det osäkra läget.

En irakier som får ett avvisningsbeslut får alltså stanna i Sverige tillsvidare, men Migrationsverket kan sänka den asylsökandes dagersättning, som är på 71 kronor. På så sätt vill Migrationsverket få irakier att återvända frivilligt i de fall där man anser att det är möjligt. Det här gäller för alla asylsökande som fått avslag men som inte samarbetar, säger Anna Wessler.

- Så är lagstiftningen, det har våra lagstiftare tydligt uttalat i sina beslut.

Dagersättningen för en ensam asylsökande som inte behöver betala hyra för boende på förläggning men måste köpa mat själv får normalt 71 kronor per dag. Par får 61 kronor per person. Efter sänkningen 52 respektive 42 kronor att betala mat, kläder, skor, telefonsamtal osv med. Bor den asylsökande med helpension, dvs boende och mat, kan dagersättningen dras in helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista