Miljöpartiet splittrat om nattligt körförbud

Tanken om körförbud nattetid för unga förare får stöd ordföranden i riksdagens trafikutskott. Förslaget fördes fram av chefen för Umeås trafikpolis och diskuteras nu av politiker och beslutsfattare. Inom miljöpartiet är åsikterna vitt skilda.

Miljöpartiets Claes Roxbergh, ordförande i riksdagens trafikutskott, är mycket positiv.

- Jag tycker det är en bra idé, jag har själv kastat fram den idén i debatter. Jag tror vi måste ha ett körkort där vi har flera steg och man får en succesiv behörighet.

Unga män är inblandade i fler trafikolyckor än unga kvinnor, men det går inte att särskilja könen i ett eventuellt nattförbud.

- Vi måste nog behandla könen lika, trots att det är männen som ställer till det, säger Claes Roxbergh.

Förslaget om att unga förare inte ska få köra bil på natten har nu senast väckts av chefen för Umeås trafikpolis, Rune Peterson. Han hänvisar till liknande regler i vissa amerikanska delstater, och menar att det lett till säkrare trafik där.

Tidigare har Vägverkets Trafiksäkerhetsdirektör, och en förträdare för körskolorna, uttryckt sig positivt om nattförbud och stegvis körkortsbehörighet för unga. Men Grön ungdoms språkrör, Zaida Catalán blir upprörd.

- Jag tycker att det skulle vara väldigt diskriminerande, nästan ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Hon tycker att man inte kan ta bort rättigheten att röra sig fritt på natten för en särskild grupp, de unga. Det rimmar illa även med tanke på EU-regler, regler som fick Sverige att ta bort nattaxan, möjligheten att åka taxi nattetid billigare för unga kvinnor.

Att nattligt körförbud för unga skulle också drabba alla de som är bra bilförare.

- De flesta är det, de begår inte de här brotten, och då ska man inte kränkas av det här, säger Zaida Catalán, Grön ungdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".