Nio av tio asylsökande får inte stanna

Nio av tio asylsökande som kommer till Sverige får avslag. Det enligt preliminära siffror hittills i år. I Boliden är avvisningsbesked vardag. De flesta som kommer hit får inte stanna i Sverige.

Zarko Rakocevic har flytt från Serbien-Montenegro och sökt asyl här. Han får ett viktigt telefonsamtal en eftermiddag i augusti.

- They said no, they will send me back to my country. De sa nej, säger Zarko Rakocevic. Samtalet kom från utlänningsnämnden, Zarko försökte stoppa sin avvisning, men det blev nej.

- That call to me was about the possibility to survive, förklarar han. Vad kan jag säga, det här handlar ju om min chans att överleva och vara människa, säger Zarko Rakocevic.

Gun Berglund på Migrationsverket säger att det var tvärtom för tio år sedan, då fick nästan alla stanna. Då kom många från Iran och Irak, Etiopien och Eritrea, medialt uppmärksammade krig. Nu kommer människor från massa olika håll, största grupperna i Boliden nu är människor från det som tidigare var ryssland, människor från forna jugoslavien, somalier och romer.

Gun Berglund säger att orsaken till de många avslagen är att de som söker asyl nu oftast inte har tillräckliga skäl att få uppehållstillstånd och att det Migrationsverket gör är att verkställa politiska beslut.

- Det klart man känner med människor, det är det är omöjligt att inte göra det. Men det betyder inte att man inte kan fullfölja sina arbetsuppgifter, säger Gun Berglund, enhetschef för Migrationsverket region Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista