Tävling om att fälla flest rödrävar

Nu vill Jägarförbundet driva upp jakten på rödräv över hela landet. Det gör man bland annat genom en nystartad kampanj. Rödräven är en skicklig jägare och nu när stammen vuxit sig stor finns det risk att den minskar småviltet. Nu ska jägarna tävla om att fälla flest rävar.

”Ju fler rävar du fäller, desto större chans att vinna något av våra fina priser” står det bland annat på Jägarförbundets hemsida. Åke Granström är viltvårdkonsulent på jägarförbundet i Västerbotten och han tycker att kampanjen är bra.

- Ja, om det kan få folk att redovisa det man skjuter, och kanske skjuta någon räv extra så tror jag att det är bra. Bra för det övriga vilda livet i länet, säger han.

Rödräven är ett mycket anpassningsbart rovdjur och en skicklig jägare. Det har fått som följd att den växt sig stor och börjat påverka förekomsten av småvilt, men det är bara fjällräven som är akut hotad av rödräven och man bedriver därför skyddsjakt av rödräv uppe på kalfjället där fjällräven lever.

Men nu vill alltså Jägarförbundet driva upp jakten på rödräv över hela landet. Det gör man bland annat genom en nystartad kampanj. ”Ju fler rävar du fäller, desto större chans att vinna något av våra fina priser” och ” Varje fälld räv ger en lott i vår tävling” står det bland annat på Jägarförbundets hemsida. Jägarförbundet här i länet kommer också att delta i rödrävskampanjen.

- Vi kommer att vara ute och prata om fångst, om hur man kan jaga räv, men också att kampanjen finns, att det finns priser, säger Åke Granström. Men fram för allt tycker han att förbundets roll är att tala om vad räven gör i naturen.

Joakim Jakobsson är jakthandläggare på länstyrelsen i Västerbotten och han har sett liknande kampanjer förut.

- Sådana här kampanjer förekommer med jämna mellanrum, att man ska skjuta mycket räv eller den tyngsta räven eller så.

Länsstyrelsen har egentligen inget emot kampanjen för att det ska skjutas eller fångas mer rödrävar.

- Räven är inte hotad på något vis, säger Joakim Jakobsson, fast visst kan det påverka rävstammen lokalt.

- För Jägarförbundets intresse ger det ju säkert effekt, skjuter du räv får du mer av övrigt vilt också. För de flesta jägarna tror jag att det de först tänker på är jaktbart vilt, men det kan ju gynna andra arter också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista