Få flyktingar via annat EU-land får stanna

Flyktingar som kommer till Sverige och Västerbotten efter att tidigare varit i ett annat europeiskt land har väldigt små chanser att få stanna i Sverige. Linda Mordi flydde från Liberia, kom till Boliden via Italien. Linda Mordi har fått vänta i över ett år på besked om hon får stanna.

I Boliden, liksom på andra förläggningar i landet, väntar ändå människor i hopp om ett ja. Linda Mordi är en av dem. Hon visar växthuset hon jobbar med i Boliden.

- Here is our garden, säger hon och visar tomater, sallad och persilja, we did all these things here just to keep ourselves busy not to think.

Vi jobbar här i växthuset, bara för att slippa tänka, säger Linda Mordi. Hon är en av många som kommer till Sverige, som inte har rätt att få sin asyl prövad här. Sedan några år gäller Dublinförordningen inom EU, som säger att en flykting måste söka asyl i det första land hon kommer till.

Det första EU-land Linda Mordi kom till var Italien. Hon hamnade på sjukhus där efter en båtflykt från Liberia. Någon tog hennes fingeravtryck. När hon senare tog sig till Sverige och Boliden fick hon veta att hon inte har rätt att stanna i Sverige, eftersom hon först varit i Italien, något som kunde bevisas med hjälp av fingeravtrycket.

- They said that the Dublin convention is the law, you have to go back to the country you came from, berättar Linda Mordi.

Dublinkonventionen klubbades 1990. I Sverige började den gälla 1997. Från 2003 heter det Dublinförordningen i Sverige.

Trots att chanserna för Linda Mordi att stanna är mycket små, har hon varit i Boliden i över ett år nu. Eva Berg på Migrationsverket säger att orsaken att det tar sådan tid är att Italien ofta inte vill ta emot flyktingar som Sverige försöker skicka tillbaka.

- They said it can never be changed, that it is the law. There is nothing I can do about it, säger Linda Mordi som fått beskedet att lagen inte ändras och att det inte finns något hon kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista