Överbelagt på Skellefteå lasarett

Skelleftå lasarett har haft en tuff sommar med många överbeläggningar på vårdavdelningarna. Patienter har till och med fått skickas till Lycksele. Men överbeläggningarna har inget samband med de anmälda felbehandlingarna, anser sjukhuset.

Förra veckan blev det riktigt besvärlig och en del patienter skickades till Lycksele lasarett, där situationen var bättre.

- Det är väldigt ovanligt att vi behöver göra det, senast var det under sjuksköterskestrejken, säger tf verksamhetschefen på medicingeriatriska avdelningen, Christina Sipola.

Under juni månad var situationen hanterbar, även om det var hög belastning periodvis också då. Men de senaste tre veckorna har det varit värre med många överbeläggningar och främst är det medicinkliniken som har haft det jobbigt. Att det har fungerat så pass bra som det ändå har gjort är de anställdas förtjänst menar Christina Sipola.

- Personalen har ju jobbat väldigt hårt, många har gått ut på extrapass för att vi ska klara av den här situtationen. De har gjort ett fantastiskt bra jobb, säger Christina Sipola.

Överbeläggningar kan förekomma året runt, men semestertider gör att det fortare kör ihop sig, säger Maria Lingehall som är vårdkoordinator vid Skellefteå lasarett.

- Sommartid drar vården, liksom andra delar av samhället, ner sin verksamhet för att personalen ska kunna ta ut sin välförtjänta semester.

Socialstyrelsen har fått en del anmälningar om felbehandlingar gällande Skellefteå lasarett men inget som kan kopplas ihop med sommarens överbeläggningar, anser Christina Sipola.

- De som behöver medicinsk behandling får den, på de tider de ska ha den. Men det är klart att det kan hända att de får vänta lite längre på sin lunch, de får vänta lite längre på hjälp att duscha eller komma upp, säger hon.

Men det är ingen patient som kan komma till skada på någon sätt?

- Nej, jag gör den bedömningen att det inte är någon patient som har kommit till skada, säger Christina Sipola på medicingeriatriska avdelningen i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista