Butiker tar ut avgift av snattare

Många butiker utsätts för snatterier och i några butiker har man satt upp skyltar där det står att snattare får betala en avgift till butiken för så kallade administrativt arbete. ICA Raketen på Mariehem hör till de butiker som valt att som ta ut en avgift på 300 kronor från de som snattat.

Det är inte förbjudet att sätta upp sådana här skyltar men de tjänar mest ett avskräckande syfte eftersom sådana här krav är svåra att styrka vid ett åtal.

Det är inte många butiker som sätter upp sådana här skyltar men vi vet att det förekommer, säger Lars Lundmark vid Umeåpolisen. Problemet med snatteri är att förbrytarna ofta är ungdomar under femton år som inte är straffmyndiga och därför inte heller kan åtalas.

Det händer emellertid att snattare av bara farten betalar till butiken, ofta är det föräldrarna till unga snattare som tycker händelsen är pinsam och vill få den ur världen, berättar Lars Lundmark. När polis och åklagare driver ett ersättningsanspråk gäller det för butiksägaren att kunna motivera och bevisa kostnaderna för butiken i samband med snatteriet. Dessa administrativa utgifter ska inte fungera som böter och tas sällan upp av åklagaren.

- Det kan finnas administrativa kostnader men då måste de kunna styrkas, säger Lars Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista