Framgångar och besvikelse över urfolkens decennium

I tio år har urfolkens dag firats den nionde augusti. Ett helt årtionde skulle vikas för världens länder skulle förbättra situationen för urfolken. Både framgångar och besvikelser kan summeras efter de tio åren.

Det är inom FN medlemsstaterna har kommit överens om att den nionde august i tio år skulle tillägnas urfolken. En ceremoni vid FN-skrapan i New York har det varit idag. Här i Sverige koncentreras firandet till trakterna av Tärnaby.

Dagen har fyllts av föreläsningar och kultur av olika slag. Sigrid Stångberg, från sameföreningen Vadtejen saemij sijte, är en av arrangörerna, och hon tycker att de här tio åren har gjort skillnad.

- Jag ser att det blivit mycket mer intresse för samerna och de globala problem som finns bland urfolken med miljö, förstörd kulturmiljö.

Viktigast tycker hon det är man nu fått ett permanent forum. I Norge finns ett urfolkscentrum, och Sigrid Stångberg hoppas att de ska ta vid med att ordna firande av urfolksdagen. Nu när de tio åren är slut blir det heller inga mer pengar från FN för arrangemang nästa år.

- Samisk ungdom kan via det här känna samhörighet, lära sig mer,få intresse för att komma ut i världen och träffa andra som har ungefär likadan kultur, säger Sigrid Stångberg.

I år kom urfolk från Peru, Australien och Nordamerika till Mobacka-gården i Björkvattsdalen utanför Tärnaby.

När Carmen Blanco Valér från Peru får frågan vad urfolksdagen betyder för henne, poängterar hon vad som INTE uppnåtts under dessa tio år.

- Det här är ett försök från ursprungsfolken att påminna FN-systemet att de inte uppfyllt vad de lovade, säger hon.

- Åtminstone i latinamerika har vi sett att tyvärr var det där decenniet tomt på innehåll.

Under det här decenniet skulle länderna utforma ett dokument om ursprungsfolkens rättigheter. Tio år har gått, och arbetet är inte klart.

- Hittills är det bara 2 av 45 artiklar som fått godkänt av FN, i den här takten har vi väl kommit fram till år 3000 utan att de hunnit med det, säger Carmen Blanco Valér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista