Utbildning saknas inte i Umeås kriminalvård

Bara 11 procent av landets kriminalvårdare har högskoleutbildning visar en utredning. Långt ifrån kriminalvårdens ambition att alla ska ha det. I Umeå har tvärtom de flesta just beteendevetenskaplig utbildning.

Målet om välutbildad personal finns för att outbildad personal kan vara en säkerhetsrisk. De flesta som arbetar på landets fängelser och häkten har inte den utbildning som arbetsgivaren skulle vilja att de hade.

I Umeå är läget annorlunda. Eftersom Umeå är en universitetsstad är det också lättare att rekrytera utbildad personal här. Det är bland annat utbildningar som socionom och socialpedagog som innehåller beteendevetenskap det handlar om.

Men personalomsättningen är stor, och det är många som efter ett tag tar andra jobb med högre lön.

- Högre lön och bättre personalvård skulle lösa problemet, tror Johanna Boström, Kriminalvårdsinspektör på Ersbodaanstalten.

När det gäller personalens kompitens är den väldigt viktig ur ett säkerhetsperspektiv, men i Umeå är säkerheten inte något problem, säger Johanna Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista