Öbacka II måste dioxinsaneras

Den förorenade marken på Öbacka i Umeå måste saneras. Det har en konsultfirma kommit fram till efter undersökningar som avslöjat både dioxin och pentaklorfenol. I området planeras ett bostadsområde med flera hundra lägenheter.

Det planerade bostadsområdet Öbacka II skulle ligga mellan bortanför nuvarande Öbackaområdet mot sjukhuset till, och innehålla omkring 600 lägenheter. Innan de kan byggas måste marken saneras, anser konsultfirman WSP som undersökt miljön på kommunens uppdrag.

På tomten fanns under åren 1960-1975 en såg som är ursprunget till miljöföroreningarna. Virket besprutades med ett blånadsskyddsmedel som innehöll pentaklorfenol och dioxin. Dioxin är ett av de farligaste miljögifterna och kan bland annat ge människor cancer om man får det i sig.

Kommunen har ännu inte bestämt när det blir någon sanering av området. Konsultfirman räknar med att en sanering skulle kosta mellan 10 och 15 miljoner.

Dioxinet är hårt bundet i jorden och finns ett par decimeter under gräset, och är inte skadligt för människor som vistas i området. Ett område på 4000 kvadratmeter har högre halter än vad som tillåts för exempelvis bostadsbyggande.

Pentaklorfenolet läcker i viss mån ut i älven via grundvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista