Bjurholm

Rasistorganisation bjuds in till Bjurholm

1:45 min

En nationalistiskt och öppet rasistisk organisation, "försvarskåren Sveriges självförsvar" håller på att etablera sig i Bjurholm. Bland ortsbor och politiker är oron stor över vad som håller på att ske.

En av dem som oroar sig är Elenor som jobbar på ett av ortens caféer.

– Jag har inte märkt av att organisationen skulle finnas. Jag har inte sett att det är en rörelse som är igång. Men i och med att det är ett så litet samhälle så hör man talas om det och det är den stora snackisen just nu och folk är väldigt upprörda över det här.

Det som oroar ortsbor och även politiker är att organisationen "försvarskåren Sveriges självförsvar" på sin hemsida gett uttryck för att man tänkt etablera sig på orten. Ett enat kommunfullmäktige tar därför idag ställning för ett öppet och mångkulturellt samhälle.

Det som fått politiker att reagera är att en Bjurholmsbo gjort det möjligt för organisationen att använda två fastigheter för rekreation.

Sveriges självförsvar har på sin hemsida bilder på fastigheterna och bilder på en bad och fiskesjö och information om att det ska gå att lösa fiskekort.

Flera av dem som Sveriges Radio pratat med säger att det är oroliga över organisationens intresse för Bjurholm. Men av rädsla och oro för vad som kan komma att hända och av rädsla för att komma i konflikt med fastighetsägaren så vill man inte uttala sig i media.

Men om nu en nationalistisk och rasistisk organisation får fäste i samhället så är det inget Elenor med flera välkomnar:

– Tragiskt för hela samhället för det är ingen som vill stå för det här.

Du jobbar sent, kvällstid och på dagarna och märker du av några främlingsfientliga strömningar på byn?

– Nej det gör jag inte! Jag kommer inte härifrån och jag har bott i Malmö och större ställen och jag har aldrig upplevt Bjurholm som ett främlingsfientligt ställe.´

– Det finns ju ändå relativt många invandrarfamiljer och det är bara trevligt och det blir ett mångkulturellt samhälle även här, säger Elenor.

En av fastigheterna som organisationen, Sveriges självförsvar visat intresse för ligger i Ottervattnet och en enig styrelse i Otternäs fiske och vattenförening tar avstånd från organisationen och Ann-Sofie Sandberg sekreterare i föreningen säger att "man inte är glada över att de tänker etablera sig på orten. Föreningens ordförande har även varit i kontakt med politiker och polisen för att uppmärksamma vad som är på gång.

När det gäller försäljningen av fiskekort säger Ann-Sofie Sandberg att det kan bli svårt att neka någon att köpa fiskekort.

Enligt det Moderata kommunalrådet Ingemar Nyman så är polisen och även Säpo inkopplade och medvetna om det som pågår i kommunen.

En polisanmälan har även gjorts när det gäller lappar som satts upp runt om i Bjurholm, lappar med främlingsfientliga åsikter.