Lycksele

Skogsstyrelsen bemöter kritik

1:24 min

Skogsstyrelsen i Lycksele går inte med på att de gjorde fel när de kontrollerade skogsägaren Harald Holmbergs avverkning som gick till åtal. Motståndaren till kalhyggen, professorn Mats Hagner, anklagar Skogsstyrelsen för att avsiktligt räkna fel så att avverkningen blev åtalbar. Inte alls, säger chefen på Skogsstyrelsen i Södra Lappland Magnus Viklund.

– Vi har gjort en objektiv kontroll och om åtalet inte lagts ned skulle vi ha gjort en ny inventering. En totalinventering där alla träd på den 16 hektar stora avverkningen mätts, säger Magnus Viklund, chef på Skogsstyrelsen i Södra Lappland.

En totalinventering där man mätt varenda träd hade visat vem som är närmast sanningen om Harald Holmberg följt lagen eller inte.

Paragraf 10 i skogsvårdslagen handlar om att avverkningen ska vara ändamålsenlig för anläggandet av ny skog eller främja skogens utveckling. Magnus Viklund säger att Skogsstyrelsen tolererar gränsfall men det är otydligt var gränsen går. Nu blev det remi i den här matchen men en annan gång hoppas Magnus Viklund att få pröva var gränsen går om hur mycket träd man får gallra bort.

Fakta Mats Hagner

Professorn vid SLU Mats Hagner började som anhängare av konventionellt skogsbruk och forskade om den snabbväxande contortattallen. Sedan vände han helt och tycker sedan många år att kalhyggen är fel. Som pensionär fortsätter han ifrågasätta hur skogsbruket fungerar traditionellt. Han har utvecklat en alternativ skogsskötselmetod kallad Naturkultur. Han anser att skogar med en blandning av träd i olika åldrar och som aldrig kalhuggs är det bästa. Ekonomiskt och miljömässigt.

Örjan Holmberg

orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.