Friskola i Flarken får ja

Det blev ett ja till en friskola i Flarken trots allt. Kommunstyrelsen i Robertsfors körde över skolpolitikerna och sa ja till byaföreningen.

Först tog Robertsfors kommunfullmäktige beslutet att byns skola skulle läggas ner för att spara pengar. Då ville byaföreningen starta en friskola istället. Skolpolitikerna sa nej. Även en friskola har rätt till pengar ur den kommunala skolkassan och då blir det ingen besparing, motiverade de beslutet.

Men bara dagen efter sammanträdde politikerna i kommunstyrelsen - och de körde över skolpolitikerna. I alla fall en knapp majoritet för ett ja, efter debatt.

- Jag röstade för en friskola för jag tycker det är ett bra alternativ, man ska ge folk att få utveckla byarna, säger Kenneth Isaksson, moderat ledamot i kommunstyrelsen.

En besparing blir det också med en friskola, räknar han. Den kommunala skolan kostar 2,2 miljoner, en friskola skulle kosta 1,8 miljoner - en besparing på 400.000 kronor.

Han är inte heller främmande för att låta andra delar av den kommunala ekonomin täcka upp ifall barn- och utbildningsnämnden har svårt att klara budgeten.

- Det har ju blivit nyanställningar på 48 personer här i kommunen, det motsvarar ju 15 miljoner per år så nog måste man kunna titta på den personalstyrkan istället för att skolan ska ta hela smällen, säger Kenneth Isaksson.

Kommunen ska nu skriva sitt yttrande till Skolverket, som fattar beslut om friskolan får starta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista