Stölder via kortkopiering har upptäckts

Den senaste veckan har ett tiotal kunder rapporterat att de blivit av med pengar från kontot. En uttagsautomat på Teg hade manipulerats. Det handlar om en liten kamera som kopierar bankkundernas pin kod och en kortavläsare som kopierar kortnummer. Polisen i Umeå varnar allmänheten att vara försiktiga och uppmärksamma när de använder sina bankomatkort.

Sedan kopieringstrustningen upptäcktes är det ungefär tio personer som rapporterat att de blivit av med pengar. Och på polisen säger man att det är nu först som stölderna börjar upptäckas. Det är liknande berättelser som rapporterats in och det stärker teorin om att det är en välorganiserad liga. En kvinna som P4 Västerbotten pratat med berättar när hon i fredags skulle ta ut pengar från sitt bankkort upptäckte hon att det inte fanns några pengar kvar på kortet.

- Jag tyckte det var konstigt eftersom jag visste att det skulle finnas runt 6.000 kronor kvar på kontot, säger kvinnan till P4 Västerbotten.

Klockan var efter fem så hela helgen fick kvinnan sväva i ovisshet. På måndagmorgon kontaktades banken och där kunde konstateras att uttag på kortet gjorts i ett utom EU-land. Efter någon timme ringde banktjänstemannen tillbaks och berättade att pengarna tagits ut i Rumänien.

Den blå ramen runt själva automaten ska vara helt slät, kortspringan ska vara jämn med panelen. Uttagsautomaterna ska alltså vara släta och ser man något misstänkt som ser ut som en kamera eller någon slags påbyggnad eller om själva kortspringan sticker ut någon centimeter, kontakta polis, säger Urban Johansson kriminaltekniker i Västerbotten.

- Vet man att man tagit ut pengar på automaten på Teg bör man kolla sitt konto för att se om pengar fattas eftersom det är den senaste veckan som stölderna börjar upptäckas, säger Bertil Östgård vid Umeåpolisen.

Det var den 15:e juli och en vecka framåt som automaten var manipulerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista