Skellefteå

Skellefteåbad med förhållningsorder

1:29 min

Tänker du bada i Skellefteå i sommar så ska måste du vara väldigt noga med hygienen både före och efter ditt dopp. Att du duschar, och inte sväljer badvattnet, är önskemålen från Skellefteå kommun, som vill förhindra smittspridningen av vattenparasiten.

Miljöinspektör Ricke Ågren menar att vi nu ska gå tillbaka till att duscha både före och efter vårt dopp.
– Det vi gör är att återgår till en bättre hygien vid badplatserna säger han till P4 Västerbotten.

Det har tagits prover och det görs undersökningar för att försöka komma på ett tänkbart scenario över vad som kan ha hänt med vattnet i Skellefteå. Så länge som det är krav på att koka vattnet så bör också simmare vara försiktiga. Det gäller kanske främst du som brukar ta ett dopp i älven. Se till att du inte dricker vattnet och att du är noga med att duscha.

Kommunen varnar för att bada nedströms från dammen i Bergsbyn, men försiktiga bör alla vara som badar hela vägen från Medle-dammen ut i havet.

Det här kommer att betyda extrajobb för personalen på kommunens uppvärmda bad som nu har fått hårdare krav från miljöavdelningen. Bland annat ska bottenrening ske varje morgon i pooler och efter behov även kvällstid.

Så måste du som förälder ta ansvar för ditt barn och se till att toabesöken görs före eller efter badningen, inte under tiden. Dessutom är det viktigt att barnen inte dyker efter puckar eller annat utan håller huvudet högt. Eventuella blöjor ska inte bytas vid bassängkanten.

– Det kommer ju att vara omöjligt för badvakterna att hålla koll på alla och göra hela jobbet ensamma, säger Ricke Ågren, miljöinspektör på Skellefteå kommun.