Hot och våld vanligt i socialtjänst

De flesta socialsekreterare utsätts för hot eller våld någon gång under sitt yrkesliv. Det kan bero på ökat missbruk, psykisk ohälsa, på hårdare samhällsklimatet.

I hela nio av tio kommuner förkommer det hot och våld mot socialsekreterare, det visar en ny undersökning som Akademikerförbundet SSR gjort. Enligt Christin Johansson, ordförande i SSR så blir i princip alla socialsekreterare någon gång under sitt yrkesliv utsatta för hot.

Leif Karlsson, en av områdescheferna i Umeå tror att en bakomliggande förklaring är det utbredda drogmissbruket och psykisk ohälsa hos klienterna. Dessutom befinner sig många av klienterna i en mycket frustrerad situation. Han berättar också att man försöker hålla hårt på sina säkerhetsrutiner med bland annat bärbara larm, specialutformade besöksrum och okrossbart glas i receptionen.

En annan förklaring till det ökade våldet mot personal på Socialtjänsten kan vara en mer restriktiv inställning till socialbidrag och långa väntetider på grund av brist på socialsekreterare.

- Om vi socialsekreterare är stressade så påverkar det naturligtvis våra klienter, säger Elvie Sundström, socialsekreterare i Umeå.

- Om vi kan vara lugna och förklara hur det är så har det naturligtvis en lugnande effekt, tror hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista