Personskydd även för kvinnor på flykt

Glöm inte skydda kvinnor och barn! Det uppmanar kvinnojourerna i landet. Ett nytt personskydd föreslås av Personsäkerhetsutredningen - och det skyddet väntas inte omfatta kvinnor med barn som flyr undan en hotfull make. Det här protesterar ROKS emot, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Regeringens personsäkerhetsutredning föreslår att ett nationellt program för personsäkerhet ska införas i Sverige för att skydda bevispersoner. För några år sen ett delbetänkande som fokuserade på våld i nära relationer, där gärningsmannen är känd. Den här utredningen gäller fall med flera hotfulla gärningsmän t ex organiserad brottslighet. De som föreslås få söka skydd är människor som samarbetar med polisen för att få grova brott uppklarade, anställda inom rättsväsendet, politiker, journalister och andra utsatta grupper.

Kvinnojourernas riksorganisation poängterar i sitt remisssvar att kvinnor som lever på flykt undan sin make eller släkt har samma problem som vittnen i narkotikahärvor, och därför inte får glömmas bort.

- De har ju glömt den största gruppen, och mest sårbara, säger Anna Värme jobbar med juridikjouren på Umeå kvinnojour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista