Stackgrönnans båtmuseum. Foto Krister Hägglund.
Skellefteå

Kort öppettid på Stackgrönnans båtmuseum

2:47 min

Det är för dyrt att ha personal från Skellefteå museum kvällstid, trots att caféet på Stackgrönnan har öppet och folk besöker anläggningen. Ägaren för caféet är Niklas Normark och han kallar det skandal, att han väldigt ofta får agera museipersonal till sina fikagäster.

– Jag kan inte mer än kalla det för skandal, eftersom många får komma till kassan och fråga varför dörrarna är låsta, säger Niklas Normark.

Gun-Britt Holmlund är VD och museichef i Skellefteå och berättar att det har räknats flera gånger på vilka öppettider som kan passa både plånbok och besökare. Att låta sommarjobbare från caféet, inte bara servera räkmackor, utan att även ta hand om folket kan ställa till det:

– Det är snabbt att någonting går sönder eller att någon gör sig illa. Vi har totala ansvaret för både saker och besökare så det går inte att lämna det ansvaret till unga säger Gun-Britt Holmlund till P4 Västerbotten.

Snart står också båtmuséet hemlöst. För ägare av huset är sedan tidigare i vår Niklas Normark genom sitt företag. Så en flytt måste till, men än har ingenting hänt. Planerna har bland annat varit ett nytt båtmuseum på 500 kvadratmeter ren utställningsyta, med dubbel takhöjd, till en kostnad av cirka fem miljoner kronor. Annika Sander från Skellefteå museum som tittat på en lösning för framtiden säger att:

-- Museet är jätteviktigt men det måste också finnas andra aktiviteter. När och om vi flyttar ska det finnas café, restaurang, båtbyggeri och mycket aktiviteter för barn och ungdom. I Kåge har dessutom Skellefteå Museum det gamla repslageriet som kan kopplas ihop med båtsamlingen. En relativt ny mätning visar att 6 000 bilar passerar förbi Kåge Båthamn varje dag under juli månad. Men än har inte Gun-Britt Holmlund sett några kalkyler på en ny mer lämpad lokal:

– Vi bara hoppas så här långt, för någon projektering har inte påbörjats säger hon.

Stackgrönnan ligger vid älven cirka 15 kilometer österut från centrala Skellefteå.

Gerhard Stenlund

gerhard.stenlund@sr.se

Åza Meijer

aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista