Många timmars slit för att finna bären

Priserna på blåbären är lite högre än förra året, men bärplockarna får slita många timmar för att få ihop slantarna. Det är ont om blåbär i inlandet år, de har frusit bort. Vid kusten är det lite bättre.

Till Teg i Umeå kommer blåbärsplockarna för att tömma sina hinkar. Mats Johnsson väger upp blåbär på sin stora våg och öser så att varje plastback väger 12 kg. Han är ombud för Finnerödja bär och berättar att mycket blåbär har frusit bort i inlandet, men det är lite bättre vid kusten.

- Det ser också ut att bli ett dåligt hjortronår, men lingon blir det gott om, det säger bäruppköparen Mats Johnsson i Umeå.

Bäruppköparna betalar 10 kr/kg för blåbären. Det är två kronor bättre än i fjol.

Rotana Kosana, som bor i Umeå har i sommar bjudit hit sin syster och hennes man från Thailand, för att hälsa på men också för att tjäna pengar på att plocka blåbär. Bären blev en besvikelse, på två veckor har de tre plockat ihop 250 kg eller 2500 kronor.

- Det tar så lång tid, vi har gått upp sex på morgonen och kommer hem vid tre-fyra på eftermiddagen. Idag kanske det blev 60 kilo, säger Rotana Kosana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista