Närpolisstationerna försvinner - ett måste enligt länspolismästaren

Det blir allt färre närpolisstationer i länet. För ett par år sedan lades 4 stationer ner i centrala Umeå och Skellefteå, och under det senaste året och fram till och med 2005 läggs ytterligare 8 stationer ner i Västerbottens län.

I Skellefteå polisdistrikt kommer två närpolisområden att finnas kvar. Norsjö/Malå och Skelleftehamn. Björn Carlstedt är närpolis i Skelleftehamn. Han är kritisk till att närpoliserna blir färre, de borde vara basen i polisens arbete. 

Dyra lokaler

Länspolismästare Erik Steen menar att där man lagt ner närpolisstationer jobbar man på ett nytt sätt med så kallade tur-lag som är bemannade dygnet runt. Bra utredningar i nära anslutning till brottet och bra information om vilka som brukar begå brott och i vilka områden det finns problem är en god ersättning för närpoliserna menar Erik Steen. Han tycker att dom närpoliser vars kontor har lagts ner har gjort ett bra jobb men det ekonomiska läget tvingar polisen till förändringar - närpolisens lokaler är för dyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".