Nedläggning av brandstation kritiseras

Att sälja bilar på huvudstationen och dra ner på heltidsbrandmännen vore ett bättre alternativ för att spara miljoner menar deltidsbrandmän i Kusmark. De har själva räknat ut ett alternativ på besparing sedan Räddningsnämnden beslutat att lägga ner deras brandstation.

Kårchefen Tommy Jonsson i Kusmark är rädd om bygden i och runt Kusmark om beslutet blir verklighet.

- Allt handlar ju om tid när det gäller att rädda liv menar han.

Ordförande i nämnden, socialdemokraten Rickard Andersson säger att risken är större med att dra ner i centrala Skellefteå.

- Här finns lasarettet, stora skolor och hotell som skulle drabbas hårdare än att Kusmarkarna får vänta menar han.

Förutom nedläggningen av Kusmark dras styrkorna ner i Jörn, Fällfors, Bygdsiljum och Skellefteå. Det är kommunfullmäktige som beslutar om räddningstjänstens framtid när totalt 3 miljoner kronor ska sparas.

Kårchefen Tommy Jonsson tycker att besparingen mest handlar om att flytta kostnader från en nämnd till en annan.

- Räddningstjänsten slipper betala hyran till fastighetskontoret för den här lokalen, kostnaden kommer ju istället på fastighetskontoret. Sexton brandmän här slutar sitt jobb och kommunen mister skatten på de pengarna vi betalar in i kommunalskatt, säger Tommy Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista