Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Störst andel kvinnliga jägare i landet

Kvinnliga jägare ökar i länet
1:30 min

Antalet jägare ökar i landet – och fler och fler kvinnor tar jägarexamen. Särskilt i Västerbotten blir kvinnorna en allt större del av jägarkåren.

Torbjörn Lövbom, ordförande i jägarförbundet i länet, säger att det är resultatet av de satsningar som det kvinnliga nätverket "Jakt och kvinnor" inom jägarförbundet i Västerbotten har gjort.

– De har då lokala ombud ute i kretsarna, alltså ute i olika kommuner och utifrån det jobbar man med att öka intresset bland kvinnor och också ordna jakter och speciella arrangemang för kvinnor så att man kanske börjar i en en grupp med likasinnade med samma erfarenhet och så vidare och sedan går man vidare då in i jaktlag, i traditionella jaktlag.

Under de senaste 5 åren har antalet jägare nästan för dubblats. Detta trots att utbildningen gjorts om för några år sedan och det blev dyrare att ta examen och det är allt fler kvinnor som blivit intresserad av jakt och som tar jägarexamen.

I Västerbotten är andelen kvinnor bland jägarna störst i landet.

– Vi har ju mest kvinnor i landet faktiskt i procent, vi har över tio procent i Västerbotten, så att det har fungerat bra, sen är det ju ett väldigt starkt jaktintresse i Västerbotten . Jag tror ju också att kvinnor börjar jaga är liksom en del av en samhällsutveckling också och det är ju positivt, det är bra att  vi får in fler kvinnor.

Hundar kan vara en av de starka orsakerna som lockar att jaga.

– Är du intresserad av hundar och börjar då kanske i någon utbildning med sin hund, spårhund eller det kan vara apporterande hund och så går man vidare in i jakten så att många gånger är intresset kopplat till en hund vanligare bland kvinnor faktiskt, det säger Torbjörn Lövbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".