Utländsk arbetskraft väcker nya krav på facket

Nu har de utländska arbetarna i Svartliden fått nya avtal. Det ställs nya krav facken för att hindra att arbetare från andra länder ska utnyttjas. Facket ser också en risk att svenska arbetare blir utkonkurrerade när dåliga avtal skrivs och löner dumpas.

De portugisiska byggnadsarbetarna som är med och bygger upp anläggningen vid Svartlidens guldgruva har nu fått bättre villkor.

Det var ett femtontal portugisiska byggnadsarbetare som av det sydafrikanska uthyrningsföretaget Staff Buro tvingades att skriva på individuella kontrakt som bara gav 75 kr i timmen och som inte tillät kontakter med facket.

Men nu har Byggnads tecknat avtal med uthyrningsföretaget och byggnadsarbetarna har löner som följer de svenska avtalen, det säger Börje Norberg ombudsman på Byggnads i Umeå.

Börje Norberg och även Christer Lundgren, facklig ombudsman inom Metall, säger till P4 Västerbotten att det kommer att krävas att facket är mer aktiva och att fler arbetsplatsbesök kommer att krävas för att inte utländsk arbetskraft ska utnyttjas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".