Nu övervägs åtgärder för att förhindra ny legionellasmitta

Livsmedelsbranschen tar larmet om att legionellabakterier kan spridas genom befuktningsanläggningar på stort allvar. Även Smittskyddsinstitutet ser allvarligt på att man tror sig hittat en tidigare nästan okänd smittväg, och överväger att larma om detta internationellt.

- Det här är förfärligt, mycket allvarligt, säger Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel, till Aftonbladet.

Direkt efter helgen kommer han att ta kontakt med Smittskyddsinstitutet för att informera sig om läget.

Nu överväger Smittskyddsinstitutet också att slå larm internationellt om legionärssjukan och den misstänkta smittvägen via befuktningsanläggning.

Dessutom kan det bli tal om att göra regelbundna kontroller här i landet.

- Det kan bli fråga om att vi rekommenderar kommunerna, som har ansvaret för de här anläggningarna, att genomföra regelbundna kontroller, säger generaldirektör Ragnar Norrby till Aftonbladet.

Det var någon gång i maj-juni som det första fallet av legionärssjuka konstaterades. En utredning sattes igång, och miljö- och hälsoskyddskontoret i Umeå upptäckte att de tre smittade personerna handlade i samma butik.

Misstankar riktades mot befuktningsanläggningen vid frukt- och grönsaksdisken. Där hittades också legionellabakterier. Det har konstaterats att åtminstone en av de tre smittade har samma typ av legionellabakterie som fanns i en avstängd del av befuktningsanläggningen.

I Sverige är legionärssjukan en ovanlig sjukdom, de flesta smittas utomlands, i stora anläggningar som sjukhus eller badhus, eller i det egna hemmet. Bakterien växer i stillastående vatten, vattenledningar, bubbelpooler osv och människan får den i sig genom att andas in vattendimma där bakterierna finns. Om vattnet håller tillräckligt hög temperatur, minst 50 grader, dör bakterien.

Legionellabakterierna kan orsaka en svår lunginflammation, som oftast drabbar den som redan har en försvagad hälsa, men också en lindrigare sjukdom, pontiacfeber. Enligt Smittskyddsinstitutet kan människor inte smittas genom att äta något där bakterierna finns, utan bakterierna måste andas in för att man ska bli sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".